Završeno IX Balkan Junior takmičenje

U našoj školi održano je 9. međunarodno takmičenje srednjoškolaca Balkan Junior. Takmičenje je trajalo tri dana i odvijalo se po fazama. Učesnici na takmičenju bili su naši gosti iz šest zemalja regiona i to iz: Srbije, Makedonije, Hrvatske, Turske, Rumunije i Slovenije, a takođe je i naša škola imala predstavnike. Nažalost, ove godine nijesu mogli uzeti učešće u takmičenju i predstavnici Bosne i Hercegovine, koji takođe tradicionalno čine dio ovog projekta od prvog dana. Svaki takmičarski tim činila su dva učenika. Našu školu predstavljali  su Viktor Đurković, učenik drugog razreda, i Blagoje Kandić, učenik trećeg razreda.  

Prvo takmičarsko veče obilježila je zajednička večera i radni sastanak mentora gdje su dogovoreni detalji takmičenja, isplaniran rad komisija koje su ocjenjivale učenike po fazama takmičenja. Glavni takmičarski dan započeo je 19. maja, u 9 sati svečanim programom koji je obuhvatao razne kulturno-umjetničke sadržaje u kojima su učestvovali i učenici naše škole, kao i pozdravne govore zvaničnika i direktora škole. Nakon toga u školi je upriličena zakuska za goste.  

Samo takmičenje sastojalo se iz dva dijela: teorijskog i praktičnog. U teorijskom dijelu učenici su polagali test koji se sastoji od 50 pitanja iz 6 takmičarskih oblasti, a to su: digitalna elektronika, električni pogoni, mehanika, pneumatika, mašinski elementi i sistemi upravljanja. Učenici su radili test pojedinačno. Poeni su se sabirali i tako se formirao ukupan broj poena za ekipu. Praktični dio obuhvatao je modeliranje u programu solidworks. Učenici su kreirali 3d model aviona, nakon toga su izrađivali trupni dio aviona na CNC mašini i spajali dijelove. Kao finalni proizvod dobili su maketu aviona. 

Nakon završetka komisijskog pregledanja testova i praktičnog dijela, formirana je bodovna lista koja je odredila pobjednika. 

Prvo mjesto pripalo je ekipi iz Makedonije, učenici Bojan Petroski i Naum Alachkoski, zatim drugo mjesto zauzela je ekipa iz Slovenije – Tin Mustač i Anže Rosenštein, a treće mjesto zauzela je ekipa iz naše škole Viktor Đurković i Blagoje Kandić. 

Jako smo zadovoljni našim plasmanom i ponosni na naše učenike, ovdje bi istakli da je jedini učenik koji je osvojio svih 50 poena na teorijskom testu bio upravo naš Blagoje Kandić, a takođe čestitke i Viktoru koji je učestvovao u pripremama za takmičenje u tehničkom dijelu, tačnije u instaliranju potrebnih softvera i pokazao zaista veliku posvećenost.  

Nakon takmičarskog dijela upriličena je svečana večera i dodjela diploma i poklona za sve učesnike. Tokom večere učesnici su imali priliku da se opuste i uživaju uz muziku, a autor ovog teksta vam iz prve ruke može reći da je zabava bila odlična i da se svi učesnici lijepo proveli. 

Treći dan ove manifestacije obilježio je gostovanje tri najbolje plasirana tima u RTNK u jutarnjem programu i tradicionalni izlet, posjeta manastiru Ostrog, jezeru Krupac i zajednički ručak. Nakon toga učesnici su imali slobodno vrijeme za razgledanje i šetnju, a ono što nas jako raduje je da su takmičari iz svih timova, kao i još neki učenici naše škole uživali u zajedničkom druženju sve do kasno u noć i da su ostvarili lijepe veze i kontakte. 

Posebno se zahvaljujemo Vladi Crne Gore, Ministarstvu finansija, Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvu prosvjete, Opštini Nikšić, IPC Tehnopolis-u, TO Nikšić, RTV Nikšić, JU “Zahumlje”, KUD-u “Jeleče”, KUD-u “Župa” i svim našim prijateljima koji su podržali ovaj projekat. 

Veliko hvala našim učenicima, a posebno: Jovani Radulović, Teodori Talović, Anastasiji Šurbatović,  Viktoru Raškoviću, Igoru Mićunoviću, Nikoli Kaporu, Mirku Kasalici, Balši Nikoliću, Bojanu Popari, Nikoli Nikčeviću, Jovanu Daboviću, Luki Mašuloviću, Zoranu Jovoviću, Simu Vujoviću, Radanu Radoviću, Nikoli Vujoviću, Ivu Raduloviću.  

Učenici naše škole Jovan Dabović i Luka Mašulović dizajnirali su svoj prvijenac u dizajniranju ove vrste promo materijala –  bilten takmičenja, koji je uručen svim učesnicima, pored toga oni potpisuju i dizajn cjelokupnog promotivnog materijala vezanog za takmičenje. 

Uživajte u kadrovima sa takmičenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *